Poprzedni artykuł Tom I Zeszyt 2

 

DOI: 10.3750/STN/SRN/T01/Z2/07

Uziębło L., Dańczak A., Tarasewicz Z., 1986. Wpływ śruty rzepakowej w mieszankach paszowych stosowanych w żywieniu kur na wyniki wychowu i użytkowość nieśną w Szczecińskie Roczniki Naukowe 1 (2): 77–90.

W mieszankach dla kurcząt w wieku od 8 do 20 tygodnia życia oraz dla kur w okresie 12 miesięcy użytkowania nieśnego zastosowano dodatek 12,5–20% śruty z rzepaku odmiany podwójnie ulepszonej. Stwierdzono obniżenie przyrostów masy ciała i większe zużycie paszy w 14 i 20 tygodniu wychowu w grupach kurcząt otrzymujących diety z udziałem 12,5–20% śruty rzepakowej. Skarmianie mieszanek doświadczalnych w czasie wychowu nie miało istotnego wpływu na nieśność kur żywionych paszą o standardowym składzie, a także na masę jaja, zużycie paszy, padnięcia i masę ciała pod koniec doświadczenia, Natomiast u kur otrzymujących zarówno w okresie wychowu, jak też w czasie nieśności mieszanki z dodatkiem śruty z rzepaku stwierdzono niższą produkcję jaj w porównaniu z grupą kontrolną i grupami niosek, które były żywione podczas wychowu mieszankami doświadczalnymi, a w okresie produkcji nieśnej paszami o standardowym składzie. Różnice w masie ciała kurcząt utrzymywały się do zakończenia badań szczególnie u kur karmionych mieszankami z dodatkiem 17,5 i 20% śruty rzepakowej.

Słowa kluczowe: żywienie kur – mieszanki paszowe – śruta rzepakowa – wyniki wychowu kur.
 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat polityki cookie znajdziesz tutaj przejdź do strony.

Akceptuję cookie tej strony.

EU Cookie Directive Module Information