Poprzedni artykuł Tom V Zeszyt 2 Następny artykuł

 

DOI: 10.3750/STN/SRN/T05/Z2/06

Jacyno E., Lubowicki R., Petkov K., Seidler S., Jaskowska I., Gwiazdowska M., 1991. Skład chemicznych nasion polskich odmian łubinów pastewnego w Szczecińskie Roczniki Naukowe 5 (2): 75–85.

Określono skład chemiczny nasion krajowych odmian trzech gatunków łubinu: żółtego, białego i wąskolistnego. Zawartość składników odżywczych w analizowanych nasionach była w znacznym stopniu uzależniona zarówno od gatunku, jak i odmiany w ramach poszczególnych gatunków. Porównanie składu chemicznego ocenianych gatunków wykazało, że najkorzystniej prezentują się nasiona odmian łubinu żółtego. Są one bogatsze w białko ogólne i cystynę, natomiast poziom lizyny i metioniny był wyrównany we wszystkich gatunkach. Zawierają więcej fosforu, magnezu i siarki, są jednak uboższe w wapń. Nasiona łubinów żółtych charakteryzują się mniejszą ilością trudno strawnej ligniny w porównaniu z nasionami pozostałych gatunków. Należy podkreślić, że w nasionach Wąskolistnej odmiany Ignis stwierdzono wysoką, przekraczającą dopuszczalne normy dla łubinów słodkich, zawartość alkaloidów.

Słowa kluczowe: odmiany łubinu – skład chemiczny – aminokwasy – składniki mineralne – alkaloidy.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat polityki cookie znajdziesz tutaj przejdź do strony.

Akceptuję cookie tej strony.

EU Cookie Directive Module Information