Poprzedni artykuł | Tom V Zeszyt 2 | Następny artykuł |
DOI: 10.3750/STN/SRN/T05/Z2/08
Jacyno E., Lubowicki R., SeidIer S., Nesterowicz K., 1991. Współczynniki strawności i bilans azotu mieszanek pełnoporcjowych dla tuczników z udziałem pszenżyta w Szczecińskie Roczniki Naukowe 5 (2): 99–107.
Określono skład chemiczny i aminokwasowy ziarna pszenżyta i porównawczo jęczmienia oraz oznaczono strawność składników pokarmowych i bilans azotu mieszanek pełnoporcjowych z udziałem śruty z pszenżyta w zastępstwie śruty jęczmiennej. Zawartość białka ogólnego oraz suma aminokwasów egzogennych w ocenianym ziarnie pszenżyta była nieco większa w porównaniu z ziarnem jęczmienia. Wzrastający udział (330, 500 i 660 g/kg) ziarna pszenżyta w mieszankach pełnoporcjowych zwiększył strawność składników pokarmowych i bilans azotu.
Słowa kluczowe: pszenżyto – jęczmień – składniki pokarmowe – aminokwasy – mieszanki pełnoporcjowe – współczynniki strawności – bilans azotu.