Poprzedni artykuł Tom V Zeszyt 2 Następny artykuł

 

DOI: 10.3750/STN/SRN/T05/Z2/08

Jacyno E., Lubowicki R.,  SeidIer S., Nesterowicz K., 1991. Współczynniki strawności i bilans azotu mieszanek pełnoporcjowych dla tuczników z udziałem pszenżyta w Szczecińskie Roczniki Naukowe 5 (2): 99–107.

Określono skład chemiczny i aminokwasowy ziarna pszenżyta i porównawczo jęczmienia oraz oznaczono strawność składników pokarmowych i bilans azotu mieszanek pełnoporcjowych z udziałem śruty z pszenżyta w zastępstwie śruty jęczmiennej. Zawartość białka ogólnego oraz suma aminokwasów egzogennych w ocenianym ziarnie pszenżyta była nieco większa w porównaniu z ziarnem jęczmienia. Wzrastający udział (330, 500 i 660 g/kg) ziarna pszenżyta w mieszankach pełnoporcjowych zwiększył strawność składników pokarmowych i bilans azotu.

Słowa kluczowe: pszenżyto – jęczmień – składniki pokarmowe – aminokwasy – mieszanki pełnoporcjowe – współczynniki strawności – bilans azotu.

 

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat polityki cookie znajdziesz tutaj przejdź do strony.

Akceptuję cookie tej strony.

EU Cookie Directive Module Information